Når vil Tine kaste logotypen?

Nå kan vi se Tines segmenterte og sterke merker, som for eksempel Biola, signert med Tine i en outline logo. Sort eller hvit. 

Tine-logoutvikling

I 1998 lanserte Tine sin isdrikkserie med iskaffe, iste og iskakao. Bates Design, nå Tangram, hadde designoppdraget. Jeg var prosjektleder.

Illustrasjonsbildet (3D med 3D-briller) er lånt fra Tines nye designbyrå sin nyhetsmelding Tine til Cretalux

Intelligente merker

For et par år siden så jeg en presentasjon av Starbucks sitt skilt- og fasadeprogram. Formmessig var det stor variasjon. Man tillot arkitektur og miljø å være førende for det grafiske designet samtidig som det ikke var tvil om at det var Starbucks. Sympatisk, tenkte jeg. Intelligent.

Nå signerer Tine sine sterke og segmenterte merker, som for eksempel Biola, med en outline logo.

Bildet er lånt fra ww.tangram.no

Om folk flest faktisk oppfatter et merke, som tar hensyn til omgivelse og blir en integrert del av en større helhet, som intelligent, vites ikke. Men jeg tror vi underbevisst og intuitivt enser det. Og setter pris på det.

Tine står fortsatt som garantist for kvaliteten på Biola og støtter merkevaren, men nå uten å være unødig prangende eller kun seg selv nok.

En god støttespiller skal bidra til å skape rom og underbygge troverdighet. Ikke bare ta plass. Dette gjelder merkearkitektur, men også i høyeste grad identitetsdesign og merkeelementer.

Tine kan fjerne TINE fra tina

I jakten på gode navn som bidrar effektivt til å bygge et sterkt merke har begrep som er konkrete en fordel: Shell, Apple, Jaguar, Puma, Tine, Stabburet, Toro (i den grad det vites at det betyr okse), Synnøve Finden og Kiwi (har alltid lurt på hvorfor ikke Kiwi benytter verdens vakreste frukt som shell logoutviklingsymbol), for å nevne noen.

Apple har ikke logotype (navn skrevet med særpreg). Og du ser aldri det stå Apple sammen med symbolet. Det er helt unødvendig. Shell flyttet logotypen ut av symbolet i 1971 og kastet den i 1999. Starbucks kastet sin i 2011. Fler og fler gjør det. Med god grunn. Om Tine noen gang kommer til å fjerne TINE fra tina er jeg spent på. Men skulle mer enn gjerne sett løsningen, og testet effekten.

Et eple her, og et eple der

I mange år i forbindelse med forelesninger, foredrag og presentasjoner har jeg spurt forsamlingen om hvilken norsk aktør som også har eple som symbol. En sjelden, sjelden gang er frpdet en som svarer Frp. Men stort sett er det ingen som har registrert eplet enda vi i perioder ser det i aviser og på TV daglig. Hvorfor ikke?

Det er flere grunner til det, irrelevans blant andre. Hovedårsaken derimot vil jeg mene er at logo og symbol er låst til hverandre. Det oppstår en kamp om oppmerksomhet og eplet taper. Arbeiderpartiets rose, derimot, fungerer på egenhånd, og særlig godt i kombinasjon med slagord.

Jeg spør også forsamlingen om hva som er det første de tenker når jeg sier Fremskrittspartiet. Standardsvaret er Carl-Ivar eller Siv. Aldri fremskritt.

Et godt navn er designbart og/eller skaper fordelaktive forventninger det leveres på.

 

Vis Sidsel Lie sin LinkedIn-profilVis profilen til Sidsel Lie

LOGO fra gresk; ord, tale. Navn skrevet med særpreg og kan registreres i varemerkeregisteret som figurmerke. SYMBOL fra gresk; tegn, symbol. Kan registreres i varemerkeregisteret som figurmerke desrsom det har tilstrekkelig særpreg

Les også gjerne om logoer som fremmedelement: Når logoen plutselig ser ut som et klistremerke