Designdagen er viktig for samfunnet

designVisjonen om at designere kan redde verden gir så absolutt følelsen av håp når problemene er som mørkest. Jeg kvitterer på den, og også på at vær eneste ”lille” forbedring er viktig.

Kvadruppel bunnlinje

Onsdag 15. april var den årlige Designdagen, og utdeling av Merket for god design og spesialpriser, i regi av Norsk design- og arkitektursenter.

Fagseminaret fra 09.00 til 16.00 var delt i to tematikker: Innovasjon og verdiskaping. Og designfeltets eksplosive utvikling og anvendelse på helt nye områder og helt nye måter. Dette gir bedre resultater for mennesker, bunnlinje, samfunn og miljø. Altså ikke bare trippel, men kvadruppel bunnlinje.

Noen av overskriftene

Hvordan bidrar design til å løse samfunnsutfordringer? Patrick Tepfers, administrerende direktør i Norsk design- og arkitektursenter.

En visjon for fremtidens grønne fartøy → Hege Økland, daglig leder i Maritime CleanTech, Norwegian Centres of Expertis.

Trippel – grønn vekst i matbransjen → Mads Bruun Høy, Client Director Innovation i SDG og Bjørn Malm, leder samfunnsansvar i Tine.

Morgendagens innbyggere utfordrer dagens velferdssystem → Karin Lindgård, assisterende regiondirektør, Region Øst i Husbanken, Nancy Lyons Sletmo, prosjektleder Boligsosialt Utviklingsprogram i Asker kommune, John Holager, daglig leder i LiveWork og Thomas Berman, Social Innovator i SoCentral.

A better life for African families → Une Amundsen, hovedeier og styreleder Safi Internationalog Christian Abry, industridesigner og daglig leder i Abry & Kavanagh Design.

Som en prest ville sagt det

Et stykke inn i innlegget til, den relativt nye og synlig, og etter sigende, svært stolte, sjefen, Patrick Tepfers, visker jeg til min sidemann.

Patrick Tepfers. Foto: Norsk design- og arkitektursenter.

– Høres ikke han ut som en prest?

Det nikkes.

Kan godt være at den gode Tepfers har samme fremtoning og stemmeleie i det daglige, men det kan også være han nå har sett lyset og sånn sett har fått håpets stemme.

Visjonen om at designere kan redde verden gir så absolutt følelsen av håp når problemene er som mørkest. Jeg kvitterer på den, og også på at vær eneste ”lille” forbedring er viktig – og mye å glede seg over. Amen.

Og av stemningen i menigheten å dømme, var det mange som av flere grunner følte håp og glede.

Prisutdeling

Også prisutdelingen vitnet om juryenes vektleggingen av kvadruppel bunnlinje. At løsningene skal være bærekraftige og bidra til både menneskelige, økonomiske, samfunn- og miljømessige resultater.

Hat-trick for SunBell

Bright Products og K8 Industridesign mottok tre priser: Industridesign, Miljøprisen og Design for alle-prisen for sin SunBell.

K-8 og Bright Products mottok tre priser for SunBell. Foto: Johnny Syverse.

1,3 milliarder mennesker i verden lever uten strøm, og majoriteten av dem bruker parafinlamper som lyskilde. Det utgjør et stort problem. Parafinlampene gir dårlig lys, avgir giftgasser, forårsaker forgiftninger og fører til dødsbranner. Som et bidrag til å løse denne utfordringen utviklet K8 og Bright Products en brukervennlig solcellelampe.

Hederspris til Epleslang og Dinamo Design. Foto: Johnny Syversen.

Eplegrunder og Dinamo design mottok pris i kategorien emballasjedesign og fikk Hedersprisen for Epleslang som bruker ubenyttede epler fra Oslos hager i sin eplemost: Plukking av epler og pakking av flasker gjøres av ansatte ved arbeidsmarkedsbedriften Nordpolen Industrier.

Epleslang trengte et design som både ville selge produktet godt og rekruttere flere eplegivere, noe som ville gi flere arbeidsplasser og bruk av enda flere ubenyttede ressurser.

Av meg får de i tillegg pris for godt navn både på produkt og virksomhet.

Stolte gridere og møllere mottar Merket for god design for Møllerens mel i boks. Foto: Sidsel

Også må jeg selvfølgelig nevne vår egen stolthet og glede på vegne av Norgesmøllene og Møllerens mel i boks for emballasjedesign og brukerdrevet innovasjon: Forbrukere klaget over at melposene gikk i stykker og at det ble mye melsøl i skuffer og skap. Handelsstanden opplevde mye svinn fordi posene sprakk under transport og stabling.

Med utgangspunkt i aktiv brukerinvolvering ville Møllerens utvikle en ny emballasje som løste disse problemene og tilfredsstilte alle ledd i verdikjeden.

Anbefaler å lese om alle prismottakere. Det er skikkelig mye oppløftende lesning. Og mye fint å se.

Også anbefaler jeg på det aller varmeste, og mest rørende, filmen Hvis pasienten fikk bestemme. Oslo universitetssykehus og Designit fikk Merket for god design i kategorien tjenester og var nominert til Hedersprisen.

Aktuelt
Sidsel Lie