Med persepsjon på tallerkenen

Er ikke de riktige visuelle signalene på plass oppleves produktet uansett som skuffende.

Opplevelser styres av forventninger

Nervesystemet vårt er fascinerende greier. Det får meg til å tenke på hvilke inntrykk og koblinger som foregår i hodet når visuell innpakning av mat ikke er i samsvar med hva man kan forvente av smaksopplevelse.

Mojito á la flytende nitrogen

Er ikke de riktige visuelle signalene og designkvaliteten på plass, oppleves produktet som skuffende og trigger sjelden til gjenkjøp.

Kjøkkenkjemi og sanseinntrykk

Heldigvis kan det motsatte også skje. Som for eksempel i stjernekokken, Heston Blumenthals restaurant The Fat Duck i Bray, vest for London.

I sin stadige søken etter nye og uventende smaksopplevelser tryller restauranten med sin molekylære gastronomi – studiet av kjemiske og fysiske prosesser på kjøkkenet. Pur kjøkkenkjemi, altså.

Lyden og smaken av hav. Karianne og Thomas med ørepropper på restaurant. For første gang, håper jeg.

Et knippe Grid-designere hadde store forventninger til denne etterlengtede aftenen i januar. Vi befinner oss i en setting strippet for alt annet enn det restaurantens stjernekokk mener forsterker matopplevelsen.

Han tar oss med på en multisensorisk reise gjennom egg- og baconis, kaviar med sjokoladesaus, tørris, flytende nitrogen, svevende puter, lyden av bølgeskvulp, gullmedaljonger og maggotjord med subtile temperaturskifter i bordbelysningen.

En slik temabasert reise, som i Blumenthals gastronomiske tolkning av sine barndomsminner, kan fort bli en konstruert og klein affære. Men ikke hos Blumenthal. Konstruert, ja. Klein, nei. Med sensorisk spektakulære og velsmakende retter tar konseptet deg inn i en ny sfære.

The Mock Turtle Egg - Oksetunge, pure av turnips og kålrot med enoki sopp (Gullsuppen var ikke tilstede når bildet ble tatt).

Kaviar og hvit sjokolade... Jo, det funker.

Alt-i-ett-frokost: Frokostblanding med smak av egg og bacon.

Valnøtter, stangselleri og druer. Waldorf-salat på pinne!

Tomatkaffesyltetøy og skotsk Whisky-reise i geleform.

I restauranten The Fat Duck er et måltid mer enn bare smak, lukt og presentasjon – her møter vi et komplekst samspill mellom alle delene av sanseapparatet.

Alt fra temperatur, utseende og tekstur, til smak, lukt og lyd er med på å gi en unik matopplevelse. – En unik multisensorisk opplevelse.

For å bli sett og valgt i en stadig tøffere dagligvarehyllekamp, er tiden inne for å utfordre det etablerte kategorispråket og tilby en kundeopplevelse som Blumethals gjester får – forventningen om det uventede.

I følge teknologiutviklingen, Opinions trendrapport for 2018 og årets trendbetraktkninger fra vår egen, Thomas Joyce, i årets post om pakningstrender, er vi på god vei dit. Jeg ser frem til det.

Pakningsdesign og trender 2018

Fagartikler
Kjetil Evensen