Presentasjoner i foredragsform har en læringseffekt på 5%

Fortell meg og jeg glemmer, vis meg og jeg husker, involver meg og jeg lærer.

7% av det vi oppfatter er verbalt

Mange av oss holder foredrag, underviser eller presenterer ideer, nærmest daglig. Vi belærer og overbeviser fra scenekanten. Men hvor godt gjør vi det? Hvor egnet er ”foredragsformen”?

”Fortell meg og jeg glemmer, vis meg og jeg husker, involver meg og jeg lærer” er et velkjent sitat av Benjamin Franklin.

«Learning by doing» er et annet begrep, lansert av John Dewey som regnes som en av grunnleggerne av pragmatismen, og er en viktig skikkelse innen psykologien. Han var også sentral innen pedagogikken i USA i første halvdel av 1900-tallet.

For en stund siden så jeg læringspyramiden på Twitter @gunnarooo, og selv om jeg er ganske bevisst verdien av praktikum i ulike former, etter uttalelige egne erfaringer, er tallene en kraftig påminnelse.

Den amerikanske kommunikasjonsforskeren Albert Mehrabian fant at kun 7% av det vi totalt oppfatter er verbalt. Resten er sansbare signaler. Vi hører altså alle ordene, men oppfatter bare 7% av det som blir sagt.

Fra 5 – 50% læring

Hvis læringseffekten av forelesning, foredrag, presentasjon, innlegg, er på gjennomsnittlig 5%. Ja, da er det på høy tid å få fart på kroppsspråket. Eller bedre. Slutt å forelese!

– For egen del skal jeg trene enda mer på å se på tilhørere som deltagere. Det er nesten ubegripelig at kroppsspråket til de grader preger kommunikasjonen, og at læringseffekten ved for eksempel å legge inn en diskusjon går fra 5%– 50%. Still spørsmål, sier Morten Brandt!

Brandt er en energisk foredragsholder innen motivasjon, kommunikasjon og salg, og har vært kåret til Norges fremste foredragsholder av blant annet Dagens Næringsliv. Og her mangler det ikke på kroppsspråk. Mannen strutter! Snurr film.

Fra 30 – 75%

Jeg har aldri erfart noe annet enn at jeg lærer mer, og ikke minst husker mye bedre, når jeg finner ut av ting selv. Og på jobben kan jeg være litt vel kort når jeg blir spurt om å – please vise hvordan – et eller annet. Nei, sier jeg. Og et snev av dårlig samvittighet dukker da opp.

Poenget er at det er mye bortkastet tid, og den dårlige samvittigheten har gått på at jeg ikke tar meg tid til å forklare hvorfor jeg tror at det er mye smartere at vedkommende finner ut av det selv.

Det blir nå fort gjort. Det er bare å minne om læringseffekten som går fra 30 – 75%.

Hvis du vil lese mer om Albert Mehrabian: His findings on inconsistent messages of feelings and attitudes have been quoted throughout human communication seminars worldwide, and have also become known as the 7%-38%-55% rule.

Fagartikler
Sidsel Lie