Lys levende produktdesigner på plass

Art with a purpose

Anders Holmedal er senior industridesigner MNID med bred erfaring innen industri- og lysdesign. Han har tidligere jobbet for Intravision, et produksjonsselskap for elektronisk kunst og belysningssystemer, og konsulentselskapet ÅF Lighting. Han er utdannet i England ved Ravensbourne College of Design and Communication, Institute of Product Design (2000) og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Anders utvikler produkter fra konsept til mekanisk konstruksjon og ferdig produksjon. Det siste tiåret har han spesialisert seg på lys i form av installasjoner, utsmykninger og lysarmaturer og har spesialkompetanse innen lysteknologi og lysdesign i svært nært samarbeid med arkitekter, kunstnere og produsenter.

Og Anders føler seg gjerne som en krysning mellom en kunstner og en ingeniør. Design er jo ofte omtalt som «art with a purpose». Så det passer bra.

Levende lys

I 2013 bistod Anders kunstnerne Aleksander Stav og Lars Skjelbreia med utvikling og produksjon av deres kunstinstallasjon «Hvit Dverg» (Utviklingsstadiet representerer siste trinn i utviklingen av en stjerne som solen med høy overflatetemperatur, men svært liten radius. ) i Trønderenergis hovedkvarter i Trondheim. Det var en stor jobb.

Når de ansatte kommer om morgenen møtes de av lysinstallasjonen nede i atriumet. Innen lunsj er lyset helt oppe og så nede igjen når folk går hjem for dagen.

Diameteren på sfæren er 1,8m, og skifter lystemperatur (varm- og kaldhvit) lik solens overflate samtidig som den beveger seg sakte opp og ned i bygget. Lyssensorer gjør at allmennbelysningen justeres i takt med bevegelsen. Det var et komplisert og gøy prosjekt sier Anders. Se film under.

I sitt rette element

Født og oppvokst på øya Stord med fjelltoppen Mehammarsåta på 749 meter over havet er sjø og fjell naturlig nok favorittelementer på fritiden. Båtliv og toppturer er høyt elsket.

Navnet Stord kommer av Norrønt «den høyreiste» og du kan faktisk se at Anders må være en skikkelig ektefødt der han kommer seilende med duvende ganglag, godt over middels høy. Også kan du høre det. Vakker nynorsk.

Velkommen til Grid, Anders!

madebyholmedal kan du se fler lysprosjekter.

Aktuelt
Grid branding