Gjennomslagskraft og glamour

Cathrine Moestue snakker om de kraftige mekanismene som er involvert når vi påvirkes og når vi tar beslutninger.

First Tuesday

Første tirsdag i måneden er det First Tuesdag. Byrået samles om kvelden til fagprat og påfyll. Inspirasjon og trøkk.

Snap-shot til siden: Tone, Cecilie, Eva-C, Thomas, Morten, Martin og Jørgen - litt ulikt påvirket.

I november inviterte vi Cathrine Moestue som snakker og skriver mye om de psykologiske mekanismene som er involvert når vi mennesker tar beslutninger. Hvordan vi påvirkes, beslutter, handler og velger uten å tenke over hva som skjer.

Sanseinntrykk og følelser

Og det mest fasinerende er kanskje alle beslutningene vi tar i løpet av dagen som er hundre prosent basert på opplevde sanseinntrykk og følelser.

Våre følelser består av de kjente og kjære emosjonene, og affekter (sorg, glede, forelsket, sinna) og sansefølelser (hardt, bløtt, kaldt). Men følelser omfatter også reaksjoner på sanseopplevelser som underbevisst motiverer handlinger og valg. Vi går på autopilot.

Glamour er alvor

Glamour m1 (utt glamo´r; eng. egentlig skotsk variant av grammar ‘grammatikk’, fordi lærdom ble forbundet med magi) magisk skjønnhet, sjarm (som ofte er utvendig) hun har g- . Fra bokmålsordboka.

The Power of Glamour av Virginia Postrel er den aller første boken som forklare hva glamour egentlig er – ikke bare stil eller en personlig kvalitet, men et fenomen som avslører vårt indre liv og former våre beslutninger, store som små.

Ved å manifestere løftet om et annerledes og bedre selvbilde, i annerledes og bedre omstendigheter, produserer glamour ambisjoner og håp.

I alt fra feriebrosjyrer til militære rekrutteringsannonser, fra Chrysler Building til iPad, fra politiske utopier til action heltinner, hevder Postrel at glamour er en forførende kulturell kraft.

Dens magi strekker seg langt utover de stereotype sfærer som mote eller film, og påvirker dine beslutninger om hva du skal kjøpe, hvor du bør bo, hvilken karriere du bør velge, hvor du skal investere, og hvem du bør stemme på.

Boken knuser mytene: En avslørende teori som forklarer hvordan glamour ble en kraftig form for ikkeverbal overtalelse, en overtalelse som trenger inn i våre hemmelige drømmer og dypeste lengsler og påvirker våre valg i hverdagen.

I denne TED-Talken gir Virginia Postrel en liten innføring. Varer 16 min.

Cathrine Moestue er organisasjonspsykolog, høyskolelektor og skribent, og ansatt ved Institutt for ledelse og organisasjon på Markedshøyskolen. Vedlagt presentasjon med smakebiter rundt temaet påvirkning.

Cathtrine Moestue om autoritet og sosiale bevis from GRID Design AS

Du kan lese mer om påvirkning i artikkelen: Seks prinsipper som øker din gjennomslagskraft!

Toppbilde: Med en lettere begeistret Cathrine i bakgrunnen avslutter Henning med å dele ut gaver.

Fagartikler
Sidsel Lie